Welkom!

Welkom op de blogspot van de Puzzel van de Brugse Poort, een samenwerking tussen organisaties, diensten en bewoners van de Brugse Poort. Op deze blog vind je alle laatste nieuwtjes over de Puzzel, foto's, het Charter voor de Brugse Poort en zo veel meer. Op de hoogte blijven is eenvoudig: geef hieronder je emailadres in en je ontvangt meteen een bericht als er een nieuwe post is. Voor meer info over de Puzzel één adres: puzzelbrugsepoort@gmail.com.

Werkgroepen



Na de eerste Precaire Puzzeldag in 2010 en het verschijnen van het Charter schoten heel wat werkgroepen uit de startblokken. Die werkgroepen, telkens een combinatie van buurtbewoners en professionele krachten, werken telkens rond één van de intenties van het Charter. De samenstelling van de verschillende werkgroepen is dus een mix van bewoners, organisaties en diensten. De terechte opmerking hierbij is dat wat de leden betreft de werkgroepen nog meer divers kunnen zijn. Zijn tot nu toe actief: de werkgroep Drugs, de werkgroep Wonen, de werkgroep Verkeer en de werkgroep Goed Nabuurschap.




Werkgroep Wonen


“Charter / intentie 3: De Brugse Poort biedt betaalbare en kwalitatieve huisvesting



Deze werkgroep Wonen – vroeger Huisvesting –  startte op 9 november 2011 en wou van meet af aan inzetten op thema’s als leegstand en meer betaalbaar, kwalitatief wonen in de Brugse Poort. De werkgroep heeft tot nu toe een 20-tal keer vergaderd (plannen, afspreken, doen), drie acties gevoerd rond leegstand en één grotere actie rond de prijs/kwaliteit van de huisvesting.

  • De werkgroep voerde zelf leegstandstellingen uit, aangezien de officiële leegstandslijst eind 2011 hen wel heel kort leek. Gedurende enkele weken zijn ze zelf gaan tellen en hebben ze de resultaten overgemaakt aan de Stad Gent. Het resultaat was bijna een verdubbeling van het aantal woningen op de lijst: van 27 naar 48. In de herfst van 2013 zijn ze tot een tweede telling overgegaan. Het beoogde resultaat is om een lijst te overhandigen aan de stad en duidelijkheid te vragen over de stand van zaken van de geregistreerde leegstand.
  • De werkgroep deed in mei 2012 een actie rond de erg langdurige leegstand van enkele appartementsgebouwen op de Rooigemlaan. Deze actie kreeg veel weerklank in de pers.
  • Rond de kwaliteit van woningen werd een grote actie opgezet, in juni 2013. Enerzijds werd een huizenruil georganiseerd  tussen een journalist van de krant De Morgen en een gezin dat een krotwoning bewoont. Deze journalist versloeg live over leven en wonen in zo'n slechte woning door een reportage en blog voor de krant [lees meer]. Anderzijds werd in het stadscentrum - onder de stadshal - een zichtbare actie rond deze problematiek uitgevoerd. Daar werd onder de naam 'Agence Crotique' een modelhuis (slechte woning) gebouwd met informatie over de Gentse woonsituatie. Geïnteresseerden konden er ook een postkaartje ter attentie van minister van Wonen Vandenbossche invullen en opsturen. Naar aanleiding van deze kaartjesactie vond een gesprek plaats met de minister over deze klachten.
  • Op zondag 4 mei 2014 was Bij’ De Vieze Gasten in de Brugse Poort, op initiatief van de werkgroep Wonen, de kunstenaar Simon Allemeersch te gast. Simon vertoefde bijna twee jaar met zijn kunstenaarsatelier in de woonblokken in de Gentse wijk Rabot. Het resultaat, een boek en een documentaire, kreeg de naam ‘Rabot 4-358’.

 

 

Werkgroep Drugs


“Charter / intentie 6: De Brugse Poort pakt de drugsproblematiek aan”



De werkgroep Drugs is een relatief jonge werkgroep en ontstond na een eerste open avond over het thema drugs. Die bijeenkomst vond plaats op 28 mei 2013 en kreeg als titel ‘Drugs in de Brugse Poort: de bewoners aan het woord’.



Deze avond in de basisschool De Piramide bestond uit een informatief en een participatief gedeelte. Info werd verschaft door een jongere en een straathoekwerker (concrete ervaringen in de wijk), door de drugscoördinator van de Stad Gent (drugsbeleid Stad Gent) en de coördinator van Spuitenruil Vlaanderen. In het tweede deel konden de aanwezigen plaats nemen aan één van de gesprekstafels met als thema's: gokken, energiedrankjes, gaming, alcohol, enz; algemene preventie (rond jeugd, zwerfspuiten, zeer ruim); jeugd en drugs (normvervaging, rol van de buurt en ouders, preventieve aanpak); overlast (zwerfspuiten, dealen op straat, openbaar gebruiken) en ondersteuning van de omgeving van de gebruiker (hulpverlening, ouders en drugs).



Sindsdien is de werkgroep al verschillende keren samengekomen. Wat kan er in de wijk rond het thema drugs en verslavingen nog gebeuren en waar is er nood aan? Dit was de eerste vraag die de werkgroep zich stelde. De werkgroep kiest ervoor om als eerste actie te bekijken hoe spuitenruil opnieuw een plaats kan krijgen in de wijk.



Spuitenruil is het ruilen van gebruikte spuiten voor nieuwe spuiten. En indien mogelijk wordt er ook informatie gegeven over veilig gebruik en wordt er psychosociale begeleiding geboden. Spuitenruil is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de druggebruikers zelf. Meer geruilde spuiten en dus minder spuiten op straat betekenen ook een betere gezondheid en veiligheid voor iedereen die in de Brugse Poort woont.





Werkgroep Verkeer


“Charter / intentie 7: De Brugse Poort wordt een verkeersveilige buurt



De werkgroep Verkeer is al een tijdje actief in de Brugse Poort en denkt na over een meer verkeersveilige buurt. Dat doen ze door acties in de buurt te ondersteunen en een heuse visietekst op papier te zetten. Op hun blog kan je de volledige tekst lezen.



De werkgroep wil vooral een haalbare en leefbare visie op lange termijn uitstippelen voor verkeer in de wijk. Hun visietekst, met de welluidende titel ‘Brugse Poort op maat van kinderen’, zet meteen al de puntjes op de i: een verkeersveilige schoolomgeving staat centraal. De werkgroep pleit onder andere voor het STOP-principe dat de volgorde van voorrang als volgt bepaalt: Stappen, Trappen, Openbaar vervoer en vervolgens Privéwagens.



Andere thema’s die de werkgroep wil aankaarten: het vermijden van doorgaand verkeer, de oversteekbaarheid van bepaalde verkeerspunten, het aanpassen van het wegbeeld, het Seghersplein als ontmoetingsplaats, veilige woonstraten, parkeren,…




Werkgroep Goed Nabuurschap


“Charter / intentie 9: Samen met iedere Brugse Poorter, denken we na over en werken we aan een goed nabuurschap en een aangename buurt



Het doel van de werkgroep Goed Nabuurschap – een misschien iets abstractere werkgroep in vergelijking met de andere werkgroepen – is om een platform te creëren waar buurtbewoners van verschillende gemeenschappen in de wijk samen werken en praten over het samenleven in de Brugse Poort.

  • Op 24 november 2011 werd een eerste keer een diverse groep buurtbewoners uitgenodigd om samen te komen op basis van de Map-it methode. Daarbij nemen de deelnemers plaats rond een tafel met daarop een kaart van de buurt. Aan de hand van allerlei vragen (welk traject heb je vandaag afgelegd in de buurt? waar woon je/werk je? hoe heten je buren?...) duiden ze op de kaart aan hoe ze dagdagelijks de buurt gebruiken en ervaren. Aan de hand van wat er op de kaart geplakt en geschreven werd, volgde een levendig gesprek tussen de buurtbewoners.
  • Op 15 maart 2012 werden iedereen uitgenodigd voor een nieuwe sessie, met als thema deze keer ‘de culturele identiteit’ van de deelnemers. Aan de hand van interviews die vooraf voorbereid werden, werd de vraag gesteld naar specifieke kenmerken van de eigen gemeenschap. Dit leidde tot een erg interessante voorstelling van al die gemeenschappen ondereen. Er werd ook nadruk gelegd op de voor- en nadelen van de buurt ten aanzien van hun eigen levenswijzes.
  • Op 7 juni werd samengezeten op basis van stellingen die de deelnemers vooraf schriftelijk ontvangen hadden. (Je hebt 's avonds laat nog dringend een kilo bloem nodig, ga je bij de buren? Voor je deur staan 's nachts enkele buren luid te praten, spreek je ze aan of bel je de politie? De buurvrouw is bevallen en er valt een kaartje in de bus, ga je op bezoek?)
  • 14 maart 2013 stond in het teken van de film ‘In between’, gevolgd door een nagesprek over de multiculturele samenleving en hoe die door de deelnemers ervaren wordt.
  • Op 8 juni 2013 werd afgesproken in een bakkerij op de Bevrijdingslaan, hartje Brugse Poort, om van daaruit door de Bevrijdingslaan richting buurtbibliotheek te trekken. Daar nam iedereen plaats rond een lange tafel met daarop een geprinte afbeelding van de volledige Bevrijdingslaan. Aan de hand van stickertjes werd het gebruik van en de ervaringen met deze slagader van onze buurt besproken.
  • Op 5 oktober 2013 speelden we een spel op basis van cijfers en statistieken over de Brugse Poort. Telkens werd een thema naar voor gebracht (aantal jongeren in de wijk, gemiddeld inkomen, aantal werklozen, autobezit,...) en werd aan de deelnemers een getal voorgelegd, waarop zij dan aan de ene kant van de zaal (hoger) of aan de andere kant (lager) konden gaan staan. Een ideale manier om hierover van mening te wisselen.
  • Zaterdag 26 april 2014 vond de voorlopig laatste bijeenkomst plaats, waarbij de voorstellen, ideeën en de visie van de werkgroep Verkeer centraal stonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten