Welkom!

Welkom op de blogspot van de Puzzel van de Brugse Poort, een samenwerking tussen organisaties, diensten en bewoners van de Brugse Poort. Op deze blog vind je alle laatste nieuwtjes over de Puzzel, foto's, het Charter voor de Brugse Poort en zo veel meer. Op de hoogte blijven is eenvoudig: geef hieronder je emailadres in en je ontvangt meteen een bericht als er een nieuwe post is. Voor meer info over de Puzzel één adres: puzzelbrugsepoort@gmail.com.

dinsdag 19 mei 2015

Malem - tijdelijke invulling schooltje - brief van de Puzzel aan het college - 31 maart 2015


Gent, 31 maart 2015





Geachte burgemeester en schepenen,


– 2 brieven voor de prijs van 1 –
betreft: M a l e m



– brief 1 –

Het stond al een tijdje op onze to-do-lijst: een welgemeende 'dankjewel' sturen naar allen die bijgedragen hebben aan de fantastische afloop van het verkoopdossier in Malem.
De aankoop door de Stad van het oude schoolgebouwtje om het te renoveren en aan de bestaande stadsschool het Eiland toe te voegen, evenals de aankoop door de Circusplaneet vzw van het kerkgebouw hebben ons heel blij gemaakt. Met De Puzzel* hebben we steeds gepleit voor sociale invullingen voor beide gebouwen ten bate van de bewoners van Malem en omliggende en zijn dan ook zeer blij met deze uitkomst.


– (open) brief 2 –

Gent houdt van haar kunstenaars en daar is de Brugse Poort niet anders in. Waar wij echter niet van houden, is van de manier waarop in Gent momenteel kunstenaars en 'mensen die de weg goed kennen' gefavoriseerd worden ten aanzien van organisaties met een eerder sociale insteek . Dit vinden wij des te jammerlijk wanneer het gaat om de toekenning van door de Stad gemedieerde tijdelijke invullingen. De laatste jaren groeide in het sociale middenveld de frustratie bij de vaststelling dat al te dikwijls de tijdelijke invulling van veel gebouwen (meestal middels vzw Nucleo) aan kunstenaars, die meestal geen lokale verankering hebben, toegekend wordt. Dat kunstenaars hier enthousiast toehappen, nemen wij hen niet kwalijk. Wel nemen we het beleid ter zake op de korrel aangezien op deze manier mensen en sectoren op een ondoorzichtige en dus oneerlijke manier moeten concurreren en tegenover elkaar komen te staan.

Het gebruik door de Stad van de tijdelijke invulling als anti-kraak maatregel en als opportuniteit voor experimentele creatievelingen heeft positieve en negatieve kenmerken en effecten. De gekende lopende initiatieven maken heel wat stedelijke energie los maar zetten met hun (inherente en toe te juichen) vraag naar verduurzaming lokaal bijkomende druk op de vraag naar beschikbare ruimte, bovenop de (dikwijls oude) reeds bestaande verzuchtingen van andere (sociale) initiatieven, die dikwijls niet eens de kracht en mogelijkheid hebben om aan tijdelijke invulling te doen. Initiatieven van sociaal kwetsbaren (niet blank, niet middenklasse) dreigen hierdoor nog sterker uit de boot te vallen. Hierover valt nog véél meer te zeggen, maar laat ons het houden bij de vaststelling dat het huidige gebruik van de tijdelijke invulling in Gent dringend geëvalueerd en bijgestuurd moet worden.

Waar het schoentje ook wringt, is in de manier waarop de tijdelijke invulling momenteel toegekend wordt.
Op de website van de Stad Gent lezen we: “Gent kiest, waar mogelijk, voor een vorm van tijdelijke invulling waarbij de ruimte tijdelijk beschikbaar wordt gesteld voor de bewoners. Zij kunnen er dan zelf initiatieven opzetten die het buurtleven ten goede komen.”. In het kader van het Fonds voor tijdelijke invullingen kan je een aanvraag voor subsidiëring (en begeleiding) indienen bij de Gebiedsgerichte Werking. Over welke sites of gebouwen tijdelijk ingevuld kunnen worden, wordt echter nergens democratisch gecommuniceerd.
Hoe het er in de realiteit echt aan toegaat, staat in schril contrast tot de bloemrijke (pro-bewoners, pro-buurt) tekst die we hierboven net citeerden en werd deze maand erg duidelijk met de toewijzing van de tijdelijke invulling van het schoolgebouwtje in Malem, de aanleiding voor deze brief.

Tijdens het buurtteam van maart 2015 vernamen we dat een kunstenaar (ja, één!, met een 'nog op te richten' vzw) de tijdelijke invulling van het schoolgebouwtje verkregen heeft. Naar wij vernemen had deze kunstenaar een dossier liggen op het bureau van de stedelijke ambtenaar die hierover beslissingen mag treffen (dienst Vastgoed). De vragen die wij ons hierbij stellen zijn: hoe komt een dossier op die tafel terecht? Wat moet in zo'n dossier staan? Wie beslist welk dossier in aanmerking komt? En last but not least: op welke basis wordt een toekenning gedaan?
Na de gewonnen strijd voor een sociale invulling voor de Malemse site, moeten we weer over gemiste kansen spreken en dat maakt ons erg teleurgesteld. Waarom werd deze tijdelijke invulling niet ín de buurt afgetast en mee bedacht? Waarom werd geen kans gegeven aan lokale groepen om de gebouwen tijdelijk in te vullen? We weten dat hiervoor kandidaten zijn, die al heel wat bewezen hebben of die zo'n kans erg nodig hebben. Ook kon aan een invulling gedacht worden die aansluit op hetgeen daar was en op hetgeen daar te gebeuren staat zodat nu reeds een begin gemaakt werd van de toekomstige uitbouw van het sociale leven in Malem. Nu krijgen al deze mensen te horen dat ze in overleg moeten gaan met de kunstenaar in kwestie, die binnen bepaalde contouren zelf over 'zijn' tijdelijke residentie kan heersen en beslist met wie hij al dan niet samenwerkt. Dat het hierbij helemaal niet over een korte periode gaat, is erg belangrijk. Bij langere invullingen lijkt het ons nog belangrijker om op een democratische manier de kans te geven aan lokale spelers om mee in te vullen.
Zijn wij nu boos op deze kunstenaar? Neen, want hij heeft opportunistisch gevraagd en gekregen. Op een beleid dat dit toelaat en dit in feite organiseert zijn we wel boos.

Wij vragen aan u het dossier betreffende de tijdelijke invulling van het schoolgebouwtje in Malem te herbekijken en het huidige beleid rond tijdelijke invullingen in de stad aan een grondige evaluatie te onderwerpen. Wij zijn zeer bereid om over beide zaken een gesprek aan te gaan en aan beide mee te werken.



Met vriendelijke groeten,

de stuurgroep van de Puzzel







*de Precaire Puzzel heet vanaf 2015 “De Puzzel”: een meer toegankelijke naam voor het moeilijk puzzelen aan nog steeds dezelfde precaire situaties in de Brugse Poort

Geen opmerkingen:

Een reactie posten