Welkom!

Welkom op de blogspot van de Puzzel van de Brugse Poort, een samenwerking tussen organisaties, diensten en bewoners van de Brugse Poort. Op deze blog vind je alle laatste nieuwtjes over de Puzzel, foto's, het Charter voor de Brugse Poort en zo veel meer. Op de hoogte blijven is eenvoudig: geef hieronder je emailadres in en je ontvangt meteen een bericht als er een nieuwe post is. Voor meer info over de Puzzel één adres: puzzelbrugsepoort@gmail.com.

donderdag 18 december 2014

Een vraag van de Werkgroep Wonen: het antwoord van Schepen Balthazar


Beste Meldpunt Leegstand, Geachte heer Balthazar,

In maart ontving u een lijst met vermoedelijke leegstand. Deze was het resultaat van de tweede leegstandstelling door de Werkgroep Wonen van De Puzzel van de Brugse Poort.
Is het mogelijk om ons op de hoogte te stellen van het uiteindelijke resultaat van jullie controle van die lijst?


Alvast bedankt!

Met hartelijke groeten,
De Precaire Puzzel







Beste mensen van De Puzzel,

Allereerst mijn excuses voor dit laattijdige antwoord maar ik wachtte op bijkomende gegevens van de dienst Bouw- en Woontoezicht.

Hierbij bezorg ik jullie een overzicht van de controle door de dienst Bouw- en Woontoezicht van de lijst met adressen die jullie hebben doorgegeven voor leegstand. Hierbij werd nagegaan of de door jullie meegedeelde lijst panden ten onrechte niet zijn opgenomen in de inventaris van leegstaande panden.

In jullie lijst stonden 154 panden. 21 waren reeds opgenomen in de stedelijke inventaris van leegstand of ongeschikt/onbewoonbaar verklaarde woningen. Uit controle van de overige 133 panden blijkt dat  116 panden niet in aanmerking komen om in de stedelijke inventaris van leegstand op te nemen omwille van volgende redenen:

2de verblijf = 1
bedrijfsruimte = 1
building = 8
domicilie = 57
dubbel huisnummer = 5
geen eigenaar bekend = 1
geen huisnr opgegeven = 1
geen woonfunctie = 4
huisnummer niet in gebruik = 2
nog geen 12 maand = 11
recente bouwvergunning = 24
recente controle = 1

Bij de tabel past volgende toelichting:

  • 2de verblijf: de woning wordt bij dienst belasting aangegeven als 2de verblijf (jaarlijkse belasting van 1000€), komt niet in aanmerking voor opname in het leegstandsregister.
  • Bedrijfsruimte: het betreft een leegstaande bedrijfsruimte: niet van toepassing voor leegstandsregister als leegstaande woning.
  • Building: kadastraal gekend als building, er is bv geen inschrijving op het hoofdnummer maar wel op deelentiteiten (1A, 1B etc) + niet zichtbaar van openbare weg
  • Domicilie: er is een inschrijving in het bevolkingsregister (voor deze 57 adressen gingen de wijkagenten ter plaatse, slechts één blijkt leeg te staan ondanks domicilie, en werd opgenomen in leegstandsregister)
  • Dubbel huisnummer: het perceel heeft 2 huisnummers, één van de nummers heeft domicilie, betreft doorgaans één woning
  • Geen eigenaar bekend: eigenaar is overleden zonder erfgenamen of eigenaar is ambtshalve afgevoerd: er kan niemand aangeschreven worden
  • Geen huisnummer opgegeven: een melding zonder huisnummer kan niet onderzocht worden
  • Geen woonfunctie: het betreft andere functie dan wonen (handel, bergplaats…)
  • Huisnummer niet in gebruik: het huisnummer werd geschrapt in het bevolkingsregister
  • Nog geen 12 maand: domicilie wordt later nogmaals gecontroleerd, indien na  12 maand geen nieuwe inschrijving wordt een onderzoek ter plaatse gepland. Inmiddels zijn er 3 gecontroleerd (na verstrijken van de 12 maanden): 1 bleek leegstand, andere 2 bewoond. In 5 woningen is intussen wel een inschrijving. 3 staan nog in de planning voor onderzoek ter plaatse na verstrijken van de 12 maanden.
  • Recente bouwvergunning: er werd de laatste 24 maand een bouwvergunning aangevraagd/afgeleverd
  • Recente controle: op het moment van de melding was er net een onderzoek geweest

Bij de overige 17 panden werd verder onderzoek verricht.

Uit controle van deze panden blijkt na onderzoek ter plaatse dat er 9 bewoond zijn. De overige  8 panden zijn opgenomen in het leegstandsregister en kunnen ook tot belasting leiden.
Daarnaast geef ik ook graag mee dat het College voor de drie hoekpanden aan de Rooigemlaan op 21 augustus 2014 een bouwvergunning heeft afgeleverd voor het bouwen van een collectieve verblijfsaccommodatie voor zorgbehoevenden. Deze zullen gesloopt en heropgebouwd worden.
 
Voor de beluikwoningen aan de Abrikoosstraat  werd aan de directie van WoninGent gevraagd om maatregelen te treffen. Enkele woningen hier blijken niet verhuurbaar omdat zij niet meer voldoen aan de eisen van de Vlaamse Wooncode.  Renovatie blijkt voor sommige woningen niet mogelijk binnen de zeer strikte normen voor sociale huisvesting. Indien renovatie tot een woning die voldoet aan de normen voor sociale woningen niet mogelijk is, zal verkoop overwogen worden. In afwachting hiervan zullen zij ter beschikking gesteld worden van Nucleo als atelier.

Ik hoop dat hiermee duidelijkheid gebracht is over de concrete vragen.

Meldingen van vermoedelijke gevallen van leegstand kunnen steeds overgemaakt worden op leegstand@gent.be.

Ik luister graag naar suggesties en blijf de strijd tegen leegstand bijzonder belangrijk vinden.

Met vriendelijke groeten,

Tom Balthazar

Schepen van stadsontwikkeling, wonen en openbaar groen voor de stad Gent